Ünye HaberleriOrdu HaberleriTalip KocakoçÜnye Sosyal
DOLAR
34,1135
EURO
37,7290
ALTIN
2.915,61
BIST
8.898,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu
Açık
24°C
Ordu
24°C
Açık
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
22°C

Coşkun: “Diyabeti Önlemek İçin Yaşam Tarzınızı Değiştirin!”

Uzm. Dr. Ali Coşkun, ülkemizde yetişkin nüfusun %15-20’sinde görülen prediyabet ve diyabetin, yaşam tarzında yapılacak ciddi değişikliklerle önlenebilecek en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu belirtti. Dr. Coşkun, diyabeti önlemek için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemenin büyük önem taşıdığını vurgularken, özellikle şu noktalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti:

Coşkun: “Diyabeti Önlemek İçin Yaşam Tarzınızı Değiştirin!”
1 Ekim 2024 11:22
28
A+
A-
  1. Sağlıklı Beslenme
    Düşük şeker ve rafine karbonhidrat tüketimi, dengeli ve lif açısından zengin bir diyet diyabet riskini azaltabilir. Dr. Coşkun, tam tahıllar, sebzeler, meyveler ve sağlıklı yağların (zeytinyağı, avokado gibi) tüketilmesinin önemine dikkat çekti.
  2. Fiziksel Aktivite
    Düzenli egzersizin kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olduğunu ifade eden Dr. Coşkun, haftada en az 150 dakika orta düzeyde egzersiz (yürüyüş, yüzme, hafif bisiklet gibi) yapılmasını öneriyor.
  3. Kilo Kontrolü
    Aşırı kilonun tip 2 diyabet riskini artırdığına dikkat çeken Dr. Coşkun, sağlıklı bir kiloda kalmanın bu riski önemli ölçüde azalttığını belirtti. Sağlıklı kilo vermenin bile diyabetten korunma şansını artırabileceğini vurguladı.
  4. Şeker Tüketimini Sınırlamak
    Fazla şeker tüketiminin insülin direncine yol açabileceğini söyleyen Dr. Coşkun, işlenmiş ve şekerli gıdaların tüketiminin sınırlanmasının diyabetten korunmada etkili bir adım olduğunu belirtti.
  5. Sigara ve Alkolden Kaçınma
    Sigara kullanımının damar yapısına zarar vererek diyabet riskini artırdığını ifade eden Dr. Coşkun, alkol tüketiminin de genel vücut sağlığına olumsuz etkileri olduğuna dikkat çekti.
  6. Stres Yönetimi
    Stresin uzun vadede hormon dengesini bozarak diyabet riskini artırabileceğini belirten Dr. Coşkun, stresin doğru yöntemlerle yönetilmesinin önemini vurguladı. Bu kapsamda dua, namaz, hobiler, meditasyon ve yoga gibi rahatlama tekniklerinin kullanılabileceğini söyledi.

Kişiye Özel Yaklaşım Gerekiyor
Dr. Coşkun, bu yaşam tarzı değişikliklerinin hem diyabetin önlenmesi hem de genel sağlığın iyileştirilmesi için etkili stratejiler olduğunu belirterek, her bireyin farklı özelliklere sahip olduğunu ve bu nedenle kişiye özel yaklaşımların önemli olduğunu ifade etti. Hastaların kendi sağlık durumları hakkında hekimlerinden görüş alması gerektiğini vurguladı. “Parmak izi gibi her hasta farklıdır, bu yüzden her hastaya farklı yaklaşmak gerekir” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.