Fatsa’da Yıllarca Tarihin Üzerinde Oturdular!

Fatsa’da, 1968 yılında inşa edilen Laleli Merkez Camii’nin temeli kazılırken önemli bir tarihi eser gün yüzüne çıktı. Detaylar haberimizde..

Fatsa’da Yıllarca Tarihin Üzerinde Oturdular!

Tarihi Eser Yıllar Sonra Fark Edildi

Temel kazısı sırasında bulunan taş, üzerinde yer alan yazılar nedeniyle vatandaşların dikkatini çekti. İlk başta kimliği belirsiz olan bu taş, estetik yapısı sebebiyle caminin bahçesine yerleştirilerek oturak olarak kullanıldı. Bu durum, taşın uzun yıllar boyunca cemaat ve misafirler tarafından sosyal bir alan olarak değerlendirilmesine olanak tanıdı.

Akademisyenler Taşı İncelemek İçin Bir Araya Geldi

Fatsa Cahit Zarifoğlu Anadolu Lisesi’nde Edebiyat öğretmeni olarak görev yapan Aydın Bal, taş üzerindeki yazıları fark ettikten sonra durumu Fatsa Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Cevat Erbil’e bildirdi. Bu bildirim üzerine, Ordu Üniversitesi’nden uzman akademisyenler, taşın incelenmesi için bir araya geldi.

İlk incelemeler, eski Helen ve Latin epigrafyası konusunda uzman olan Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Prof. Dr. Hüseyin Sami Öztürk’ün katılımıyla derinleştirildi. Yapılan araştırmalar sonucunda, taşın Roma İmparatorluğu Dönemi’ne ait bir mil taşı olduğu belirlendi. Üzerinde III. Gordianus’un ismi ve unvanlarının yanı sıra, imparatorun yolları yenilettiğine dair bilgiler ve yazıtın sonunda “ikinci mil” ibaresi yer almakta. Bu ibare, mil taşının Roma Dönemi’ndeki yolun başlangıcından yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki bir mesafeye yerleştirildiğini gösteriyor.

Editör:Alparslan Çelik

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.