Fındık üreticilerine sıkıntılı bir sezon geçirten, fındık zararlısı Kahverengi kokarca böceğinin sezon boyunca fındığa ne kadar zarar verdiği ortaya çıktı. Detaylar haberimizde..
Fındık Üreticilerinin Kabusu!
Fındık üreticileri için adeta bir kabusa dönüşen kahverengi kokarca böceği çoğu üreticinin fındık gelirinin önüne geçmesine neden oldu. 2 senedir gerek üretim gerek de fındık hasılatı olsun üreticiye zor anlar yaşatan kahverengi kokarca böceğinin sezon sonunda yarattığı bilanço üreticiler tarafından endişe ile karşılandı.
Fındık Sahiplerinin Bahçeye Girmemesine Neden Oldu!
Kahverengi kokarca böceği bu yıl fındık üreticilerini %40 zarara uğrattığı ortaya çıktı. Fındık piyasasının sallantılı olduğu bu dönemlerde kahverengi kokarca böceğinin yarattığı olumsuz etki üretim döneminde çoğu fındık sahibinin bahçeye girmemesine neden olmuştu. Fındık üreticileri önümüzdeki hasat dönemi için kahverengi kokarca ile mücadelenin yollarını arıyor.
Kahverengi Kokarca Böceği İle Nasıl Mücadele Edilir?
Sokucu emici ağız yapısına sahip olan Kahverengi Kokarca’nın erginleri ve nimfleri birçok meyve ve sebzede emgi yaparak zarar yapar. Meyvelerde başlangıçta küçük nekrotik alanlar oluşturur. Esas zararı meyvelerin olgunlaşması sırasında görülür. Özellikle elma, armut, şeftali ve nektarinde üretim dönemi boyunca yapmış olduğu zarar sonucu meyveler üzerinde kedi yüzüne benzer, meyvenin içine doğru genişleyen zedelenme-çürük benzeri doku kayıpları oluşur. Domates, biber, mısır ve soya fasülyesinde de benzer zarar şekilleri oluşur. Fındıkta ise boş, şekilsiz ve lekeli meyve oluşumuna neden olarak verim ve kalite kaybına sebep olur. Zararlı birçok konukçuda olgunlaşma öncesinde de beslenebildiği için meyveler geliştikçe zarar gören alanlar hasada yakın daha belirgin hale gelir.
Kahverengi kokarca zararlısının yayılımı bitkisel materyallerle, ulaşım araçlarıyla, ergin uçuşu yoluyla ve bulunduğu ülkelerden ithalat işlemleri sırasında gerçekleşir. Bu nedenle zararlının yayılım alanlarının belirlenmesi, iç karantina önlemlerine önem verilmesi öncelik taşımaktadır. Zararlı yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği için kışlaklarda mücadelesi önemlidir. Bu nedenle ilkbaharda kışlaklardan çıkmadan önce yapılacak olan mekaniksel (kışlaklarda erginlerin toplanması ve imhası) ve kimyasal mücadele yıl içinde oluşabilecek popülasyonu düşürebilmektedir. Zararlının bulaşık olduğu tarımsal alanlarda kimyasal mücadele yapılabilir. Biyoteknik mücadelede ise feromon tuzaklardan yararlanılabilir.
Kimyasal Mücadele olarak, zararlı ile mücadelede kullanılacak olan ilaçlar, ilgili İl/İlçe Tarım Müdürlüklerinden reçete yazdırılarak yetkilendirilmiş olan bitki koruma satış bayilerinden alınmalıdır.