Ünye HaberleriOrdu HaberleriTalip KocakoçÜnye Sosyal
DOLAR
34,1564
EURO
37,7998
ALTIN
2.920,50
BIST
8.898,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu
Açık
24°C
Ordu
24°C
Açık
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
24°C

Osuruk Hurması Nedir, Nasıl Kurutulur?

Halk arasında osuruk hurması denen Trabzon Hurmasının neden osuruk hurması dendiğini çokça merak edenler olmuş. Bizde bu konuyu sizler için araştırdık.

Osuruk Hurması Nedir, Nasıl Kurutulur?
23 Eylül 2024 15:09
10
A+
A-

Olgunlaştığında ise bu tür yan etkileri kalmaz ve tatlı, yumuşak bir meyve haline gelir.
Cennet hurması (ya da halk arasındaki adıyla “osuruk hurması”), doğru şekilde kurutulduğunda lezzetli ve besleyici bir atıştırmalık haline gelir. Kurutma işlemi hem hurmanın ömrünü uzatır hem de şeker oranını yoğunlaştırarak daha tatlı bir tat verir. İşte hurmaları kurutmanın temel yöntemleri:

  1. Güneşte Kurutma

Hazırlık: Tamamen olgunlaşmış hurmaları seçin. Hurmayı güzelce yıkayın ve saplarından bağlamak için ip kullanın.

Soyma: Hurmanın dış kabuğunu soyun. Soyarken meyvenin etli kısmını fazla zedelememeye dikkat edin.

Asma: Hurmanın sap kısmından iple bağlayarak havadar, güneş gören bir yere asın. Hurmalar birbirine temas etmemelidir.

Bekleme: Kuruması yaklaşık 2-4 hafta sürebilir. Arada hurmaları kontrol edin ve çevirmeyi unutmayın. Geceleri nemden korumak için üzerini ince bir örtü ile kapatabilirsiniz.

  1. Fırında Kurutma

Hazırlık: Hurmaları yıkayın ve kabuklarını soyun. Hurmayı bütün ya da dilimleyerek kurutabilirsiniz.

Fırın Ayarı: Fırını en düşük ısıya ayarlayın (yaklaşık 50-60°C).

Dizme: Hurma dilimlerini ya da bütün hurmaları fırın tepsisine yerleştirin ve fırının kapağını hafifçe aralık bırakın. Bu, nemin dışarı çıkmasını sağlar.

Süre: 12-24 saat arası bir süre boyunca hurmaları kurutun. Arada bir çevirin ve kurumalarını kontrol edin.

  1. Elektrikli Meyve Kurutucusunda Kurutma

Hazırlık: Hurmaların kabuklarını soyun. İsteğe bağlı olarak bütün bırakabilir ya da dilimleyebilirsiniz.

Yerleştirme: Kurutucu tepsilerine hurmaları düzgünce dizin.

Isı ve Süre: Kurutucuyu 50-60°C’ye ayarlayın ve hurmaların büyüklüğüne bağlı olarak 10-15 saat kadar kurutun. Kurutma işlemi boyunca hurmaların durumunu kontrol edin.

Kurutma İpuçları:

Kurutma süresi hurmaların boyutuna, ortamın nemine ve sıcaklığına göre değişebilir.

Olgunluk seviyesi önemlidir. Yeterince olgunlaşmış hurmalar daha tatlı ve yumuşak olur, bu da kurutma işlemini kolaylaştırır.

Kurutulan hurmaları serin, kuru ve karanlık bir yerde saklayarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.