Kahverengi kokarca Pentatomidae familyasından, Çin, Japonya, Kore Yarımadası ve Tayvan’a özgü bir böcek türüdür.[2] Tür, Kuzey Amerika’da ilk kez Eylül 1998’de Allentown, Pensilvanya’da görülmüştür.
Kahverengi kokarcaların larva ve yetişkinleri, birçok tarımsal ürün de dahil olmak üzere 100’den fazla bitki türünden beslenmektedir.[3] Tür, 2010-11’e kadar Doğu Amerika Birleşik Devletleri’ndeki meyve bahçelerinde görülen bir haşereydi.[4] Türün etkisiyle, Amerika Birleşik Devletleri’nin Orta Atlantik bölgesindeki elma yetiştiricileri 2010’da 37 milyon dolar zarar etmiştir. Bazı meyve yetiştiricileri mahsullerinin %90’ından fazlasını kaybetmiştir.[5] Günümüzde Kuzey Amerika’nın birçok yerinde görülen tür, son zamanlarda Avrupa ve Güney Amerika’da da çoğalmaya başlamıştır.
Yetişkin kahverengi kokarca böcekleri yaklaşık 1.7 santimetre uzunluğunda ve genişliğindedir. Pentatomoidea üstfamilyasındaki diğer türler gibi boyunun uzunluğu genişliğinin uzunluğuna eşittir. Üst tarafı koyu kahverengi olan türün alt tarafı kremsi beyaz-kahverengi renktedir. Bununla beraber bazı örnekler kırmızı, gri, açık kahverengi, bakır veya siyahın tonlarında da olabilir. Türü diğerlerinden ayıran en önemli özelliği ise mermerle kaplanmış gibi durmasıdır. Ayrıca antenindeki açık renkli çizgiler de ayırt edici özelliklerinden biridir.[7] Bacaklarında soluk beyaz renkte benek veya çizgiler olabilen türün bacakları kahverengidir.[5]
Larva aşamasındaki kokarca, siyah veya çok koyu kahverengidir. Kokarcanın skleritleri arasında kırmızı kabuk vardır. Larvalar ilk dönemlerinde beyaz işarete sahip değildir, ancak zamanla siyah antenlerinde beyaz çizgiler oluşur. Larvaların bacakları siyahtır ve zamanla bacaklarda da beyaz çizgiler oluşmaya başlar.[5] Larvalar deri değiştirirken kırmızı işaretli soluk beyaz renktedir. Dişi, bir yaprağın üzerine tek seferde 28 yeşil yumurta yumurtlar. Yumurtaların rengi zamanla beyaza dönüşür. Dişi bir sezonda 3.000 yumurta yumurtlayabilir. Fındık bitkisinin kökünü 20 günde kurutabilen kahverengi kokarca, günde 30 kilometre uçabilir.[8]
Tüm kötü kokulu böcekler gibi, salgı bezleri göğsün alt kısmında, birinci ve ikinci bacak çifti arasındadır.
Tanımını yaptığımız bu böcek türünün son zamanlarda gündemde olması ve bölgemizdeki tarım ürünlerine verdiği zarar üreticileri endişelendirirken biyolojik olarak doğal bir döngünün de bozulmasına neden oluyor.
Böcek kıyameti olarak geçen bu felaket kokarca böceğinin diğer böcek türlerinin besin kaynaklarına da zarar vermesi nedeniyle tükettiğimiz meyvelerin ve sebzelerin tüketilmeyecek duruma sokuyor.
Böcek Kıyameti Gerçekleşirse Ne Olur?
Böcek kıyameti gerçekleştirdiği taktirde elma, kavun, badem, brokoli, yaban mersini veya kiraz gibi ürünleri tüketmek imkansız olacak. Hatta dondurma bile yiyemeyeceğiz çünkü ineklere verilen yonca bile böcekler tarafından tozlaştırılıyor. Yani böcekler olmasaydı hayatımızın birçok temel unsurundan yoksun olurduk. Körili yemekler tarihi bir yemek olurdu çünkü kakule ve kimyon olmazdı. Pek çok baharat ve yemeklerimizi renkli, ilginç ve besleyici yapan pek çok şey böcekler olmadığı takdirde hayatımızda olmayacaktı.
Tozlayıcıların azalması gerçekten ciddi bir durum çünkü dünyadaki yoksul toplumların çoğu, yakın çevrelerinde doğrudan tozlaşmanın olduğu tarıma güveniyor ve bu olmadan, besinlerinin tamamı yemeklerinden kaybolabilir. Bunun bir sonucu olarak da yetersiz beslenme oranları yükselmeye başlayabilir. BM, bunun bir gıda güvenliği sorunu haline geleceği konusunda insanları uyarıyor.